DEGUSTAČNÍ VEČEŘE - CH. D´YQUEM

seznam degustovaných vín

Degustační menu:

Champagne Vieille Vigne Extra Brut 2006, Pierre Moncuit

+

Kroketa z bůčku z Iberijského selete

________________________________________

Y de Yquem (Ygrec) 2007

+

Pošírovaná treska Skrei s rizotem ze stařené rýže Acquarello

________________________________________

Ch. D'Yquem, Sauternes 1er Grand Cru Classe 1988

+

Pečená Foie gras s Yuzu kaviárem a amarena višní

________________________________________

Ch. D'Yquem, Sauternes 1er Grand Cru Classe 1983

+

Gratinovaný roquefort v rýžovém těstě s čerstvým fíkem

________________________________________

Ch. D'Yquem, Sauternes 1er Grand Cru Classe 1995

+

Tatarák z modroploutvého tuňáka se zeleninou, tatarák z argentinské krevety s kaparou, marinovaná mušle Sv. Jakuba v rajčatové vodě, carpaccio z halibuta s ponzu dresinkem

________________________________________

Ch. D'Yquem, Sauternes 1er Grand Cru Classe 1982

+

Telecí svíčková na zeleném kari s ravioly plněnými citrónovou ricottou

________________________________________

Ch. D'Yquem, Sauternes 1er Grand Cru Classe 2001

+

Salát z maracuji a manga s bazalkou

________________________________________

+ Bordeaux blanc Doisy Daëne 2013 pro spláchnutí sladkých chutí

zhodnocení degustace

Degustace potvrdila nádheru párování s nejlepším sladkým vínem světa. Nicméně velmi překvapivé byly výsledky nejlepších párování. Byly zcela odlišné od degustace den před tím. Důvodem byla skutečnost, že jsme párovali jednotlivé chody s jinými ročníky. Nejvíce patrné to bylo u Foie Gras, kde jsme měli původně párovat s ročníkem 1988, který byl i den předem a párování neuspělo. Víno ročníku 1988 bylo ovšem korkové, tak jsem otevřeli ročník 1997, který byl také korkový a finálně jsme jídlo párovali s ročníkem 1984, který měl již výraznější terciární tóny. A tak se komplikovaně zrodilo nejlepší párování večera. Na druhém místě byla treska s rizotem a suchým Y de Yquem, což bylo i den před tím jedno z nejlépe hodnocených párování. Na třetím místě myl salát z maracuji a manga s vynikajícím svěžím ročníkem 2001. Naopak příliš neuspělo párování mořských tataráků s ročníkem 1995, které den před tím s ročníkem 1994 bylo vynikající. Důvod je zřejmě stejný jako u Foie Gras - lépe nám vycházelo párování s vyzrálejšími víny, než s vynikajícími svěžími ročníky. Výjimkou z tohoto pravidla byl jen ovocný salát, kterému svěžejší víno pomohlo. Párování se staršími víny je opravdu náročná disciplína.

foto
datum konání
24. 1. 2024
čas
18:00
délka
3 h
Místo konání
CJ26 Restaurant
Grafická 26, Praha 5 - Smíchov
kapacita osob:
12
cena na osobu
10 900,- Kč
Tradiční i méně tradiční kombinace
© Rare Wine 2024 / all rights reserved
Design, koncepce, výroba: HMS design

Prohlašuji, že jsem starší 18-ti let a jsem si vědom, že tyto stránky obsahují informace o alkoholických nápojích.

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek.
Více informací v zásadách zpracování osobních údajů.