PROSINEC 2020

Nezobrail se Vám e-mail správně? Klikněte sem

RareWine NEWS
 

Degustace v období omezení

Deficit degustací z první vlny se nám podařilo dohnat přes léto s výjimkou degustace Champagne z magnum. Druhá vlna nás donutila odložit opět řadu zajímavých degustací, které jsme nyní zařadili na leden a Champagne z magnum na konec března, kdy snad již bude situace lepší. Bohužel Velkou víněnkovou degustaci jsme museli zrušit úplně. Pevně věříme, že se situace s restrikcemi uklidní a nedojde již k jejich dalšímu zpřísňování. Věřím, že si z aktuální nabídky vyberete a budeme moci opět společně vychutnávat krásy vyzrálých vín.

Degustace v období omezení
 

Charitativní aukce vín

Mezi odložené akce patří i naše tradiční Charitativní aukce vín. Rádi bychom ji uskutečnili v tradičním formátu – tedy naživo a s co největším počtem dražitelů. To ovšem nynější doba neumožňuje a proto aukci plánujeme až na jarní měsíce. Děkujeme všem dárcům vín do aukce a věříme, že získané prostředky pomohou dobré věci.
Připravujeme
Připravujeme

13.1.2021 18:00 středa

CO NOVÉHO V BAZARU – J.P.JANOUEIX

Jean-Philippe Janoueix je vynikající vinař z pravého břehu v Bordeaux a jeho vína jsou vždy postavená na Merlotu. Ochutnáme pět různých vín z jeho produkce včetně jeho nejslavnějších vín - Ch. La Confession ze Saint Emilionu a Croix St. Georges z Pomerolu, to hned ve třech různých ročnících.

více o degustaci
 
CO NOVÉHO V BAZARU – J.P.JANOUEIX

20.1.2021 18:00 středa

DEGUSTAČNÍ VEČEŘE – PÁROVÁNÍ SE STARÝMI VÍNY (PŘESUN Z 18.11.2020)

Degustační večeři na párování se starými víny jsme tentokrát udělali ve spolupráci s rodinnou restaurací ART&FOOD, která nás zaujala kuchyní založenou na kvalitních surovinách a vynikajícím zpracováním masa - ať již ve formě dokonalých klobásek, tak úžasného grilovaného hovězího masa.

více o degustaci
 
DEGUSTAČNÍ VEČEŘE – PÁROVÁNÍ SE STARÝMI VÍNY (PŘESUN Z 18.11.2020)

27.1.2021 18:00 středa

CHILE A ARGENTINA (PŘESUN DEGUSTACE Z 25.11.2020)

Porovnáme vyzrálá červená vína dvou zemí Jižní Ameriky ve stáří kolem 20 let, převážně z odrůd Cabernet Sauvignon a Malbec. Můžete se těšit, že i v těchto zemích umí obě odrůdy krásně vyzrávat.

více o degustaci
 
CHILE A ARGENTINA (PŘESUN DEGUSTACE Z 25.11.2020)

3.2.2021 18:00 středa

VOLNAY 1ER CRU 2005

Ročník 2005 je legendární a vína kategorie 1er Cru začínají být připravena k pití. Ochutnáme vína z nejlepších tratí - En Caillerets, Les Taillepieds, Clos des Chenes od nejlepších vinařů - Comtes Lafon, Henri Boillot, Pousse d'Or i De Montille.

více o degustaci
 
VOLNAY 1ER CRU 2005

10.2.2021 18:00 středa

BORDEAUX PREMIER GRAND CRU CLASSE 1988

Ročník 1988 je obecně v Bordeaux hodnocen jako lepší průměr (85 – 89 bodů Robert Parker podle oblastí). Přijďte ochutnat, jak vyzrála nejlepší vína tohoto ročníku z levého břehu. Pětici nejslavnějších chateau doplní ještě tři druhá Cru Classe.

více o degustaci
 
BORDEAUX PREMIER GRAND CRU CLASSE 1988

17.2.2021 18:00 středa

OPRAVDU STARÉ TOSKÁNSKO

Porovnáme vína v průměrném stáří 35 let z Chianti, Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino i supertoskánská vína z počátků jejich produkce. Z vinařství jsme vybrali slavná jména jako Avignonesi, Antinori, Biondi Santi a Sassicaia.

více o degustaci
 
OPRAVDU STARÉ TOSKÁNSKO

24.2.2021 18:00 středa

CHABLIS GRAND CRU

Připravili jsme degustaci nejlepších Chardonnay z Chablis z rozmezí ročníků 1995 – 2005, výhradně z poloh Grand Cru, z toho čtyři vína budou z nejslavnějšího vinohradu Les Clos. Ochutnáme vína z vinařství La Chablisienne, William Fevre, Vincent Dauvissat a Raveneau.

více o degustaci
 
CHABLIS GRAND CRU

3.3.2021 18:00 středa

ZAČÍNÁME SE STARÝMI VÍNY ČERVENÁ

Cílem dalšího pokračování této úspěšné degustace je ukázat specifika degustace červených archivních vín. Ochutnáme osm vzorků ze slavných oblastí v proměrném stáří kolem 30 let a vysvětlíme si, jak stará vína nakupovat, uchovávat, otevírat, servírovat a degustovat.

více o degustaci
 
ZAČÍNÁME SE STARÝMI VÍNY ČERVENÁ

10.3.2021 18:00 středa

BORDEAUX – ST. EMILION

Představíme průřez víny této slavné apelace ze dvou pohledů – od nejlevnějších chateau až po absolutní špičku – Ch. Pavie a Ch. Ausone. A také ochutnáme vína mladších ročníků – 2000 a 2005 i výrazně starších – 1981 a ikonický rok 1982 (Ch. Troplong Mondot).

více o degustaci
 
BORDEAUX – ST. EMILION

17.3.2021 18:00 středa

GEVREY CHAMBERTIN

Ochutnáme mohutná vína této apelace především z poloh Grand Cru, včetně tří Chambertin Grand Cru a dvou slavných 1er Cru Clos Saint Jacques. Vína budou z rozmezí let 1985 – 2004 a z vinařství se můžete těšit na Dugat Py, Rossignol-Trapet, Bouchard Pere & Fils nebo Domaine Trapet.

více o degustaci
 
GEVREY CHAMBERTIN

31.3.2021 18:00 středa

CHAMPAGNE Z MAGNUM (PŘESUN DEGUSTACE Z 4.11.2020)

Dlouho připravovaná a dvakrát odložená degustace velkých Champagne z magnum láhví. Ochutnáme vína z rozmezí let 1970 až 2002 a oceníme schopnost vyzrávání ve velkých formátech. Připravili jsme mimo jiné Comtes de Champagne 1970 Taittinger, Champagne Sir Winston Churchill 2002 Pol Roger, Grande Annee 1996 Bollinger, Cristal 1996 a Krug 1995.

více o degustaci
 
CHAMPAGNE Z MAGNUM (PŘESUN DEGUSTACE Z 4.11.2020)
Zajimavosti

SUPERTOSKÁNY X BORDEAUX

Degustace potvrdila, že naslepo rozpoznat podobně staré a podobně kvalitní Bordeaux od Supertoskánských vín není zas tak jednoduché. Z 12 účastníků degustace se to u všech dvojic povedlo jen dvou lidem. Hodnotili jsme, které víno z každé dvojice nás více zaujalo - hodnocení byla relativně vyrovnaná, ale nakonec přece jen 3x byly o něco oblíbenější Supertoskány a Bordeaux zabodovalo jen jednou, ale za to v nejvyšší kategorii - "a Fleur Petrus 1995 porazil Masseto 1995.

SUPERTOSKÁNY X BORDEAUX
BÍLÁ HERMITAGE

BÍLÁ HERMITAGE

Přestože jsme degustovali vína z jedné lokality a i složení odrůd bylo obdobné (vždy velká převaha Marssanne), rozdíly mezi jednotlivými vzorky byly velké. Jednoznačným vítězem pak účastníci určili Ermitage Le Meal 1998 z vinařství Chapoutier, opravdu dokonalé víno ve všech směrech. 

NĚMECKÉ PINOTY

Poznatek degustace je jasný - německé pinoty jsou opravdu vynikající a rozhodně umí krásně vyzrávat. Tentokrát jsme měli i zcela jednoznačného vítěze - Walporzheimer Gärkammer Spätburgunder GG 2004 z vinařství Adeneuer z tradiční oblasti Ahr.

NĚMECKÉ PINOTY
BÍLÉ BORDEAUX

BÍLÉ BORDEAUX

Byli jsme překvapeni, na jak dlouhou trať jsou bílá Bordeaux připravená. I vína kolem padesáti let věku působila převážně velmi mladým dojmem - opravdový zážitek pro milovníky archivních vín.

OPRAVDU STARÁ RIOJA

Rioja patří opravdu k oblastem s nejdelší schopností vyzrávání vín - a to jak v červených tak možná ještě více v bílých vínech. V degustaci bylo největším zážitkem víno Vina Pomal Rioja Reserva Especial z vynikajícího ročníku 1948. Z červených nás ještě zaujala Imperial Gran Reserva 1955 z vinařství CVNE a i ročník 1935 byl velice zajímavý a pitelný.

Rioja

LOIRA – CABERNET FRANC A CHENIN BLANC

Ochutnali jsme špičková vína dvou odrůd střední Loiry. Nejvíce nás zaujal Cabernet Franc Saumur La Ripalle 2005 a především Chenin i Cabernet Franc od legendárního vinařství Clos Rougeard - obě zcela dokonalá vína.

LOIRA – CABERNET FRANC A CHENIN BLANC

VÍNA Z LAHVÍ MAGNUM X SEDMIČKY

Velice zajímavá degustace s mimořádnou možností porovnání chuti vína z láhve magnum a stejného vína ze sedmičky. Potvrdili jsme si, že vína v magnum vyzrávají pomaleji a je to při jejich otevření je třeba brát v úvahu. Pokud je víno na počátku lahvové zralosti, bude lepší z normální láhve, u vyzrálých vín je víno z magnum svěžejší.

VÍNA Z LAHVÍ MAGNUM X SEDMIČKY

 
Podrobný popis všech konaných degustací najdete na https://www.rarewine.cz/degustace/archiv
 
 

Zajímavá vína v prodeji

VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO ASINONE RISERVA

Slavné parcelové Asinone z vynikajícího ročníku. I Sangiovese umí krásně vyzrávat.

Vino Nobile di Montepulciano Asinone Riserva 1988, Poliziano, Toskánsko, Itálie za 2 200 Kč

Vino Nobile di Montepulciano Asinone Riserva
 
Gruner Veltliner Weissenkirchen Achleiten Smaragd

GRUNER VELTLINER WEISSENKIRCHEN ACHLEITEN SMARAGD

Achleiten je jedna z nejlepších poloh ve Wachau, Prager jedno z nejlepších vinařství a rok 2005 je neméně špičkový. Neváhejte, máme jenom jednu láhev v prodeji.

Gruner Veltliner Weissenkirchen Achleiten Smaragd 2005, Prager, Wachau, Rakousko za 2 500 Kč

 

VIEUX CHATEAU CERTAN

Klenotem Bordeaux je Pomerol a Vieux Chateau Certan je sousedem Petrusu. Víno je 60% Merlot, 30% Cabernet Franc a 10% Cabernet Sauvignon. Toto víno pro výjimečné příležitosti Robert Parker ohodnotil 94 body.

Vieux Chateau Certan 1989, Pomerol, Bordeaux, Francie za 5 900 Kč

Vieux Chateau Certan
 

Bazar vín

V Bazaru vín máme nyní kolem stovky nabízených vín, většinou z Francie. Najdete zde ale i zajímavá vína z Itálie a také z Moravy. Věříme, že u většiny vín jsou požadované ceny velmi vstřícné a Baza vín tak umožňuje nákup již vyzrálých vín za rozumné peníze. Podívejte se, zda zde nenajdete víno, které by se vám hodilo na vánoční svátky.

Bazar vín

CO ZAJÍMAVÉHO JSME NAKOUPILI

Co víno, to legenda

CO ZAJÍMAVÉHO JSME NAKOUPILI

Více zde >