Degustace Ch. Lafite 1919

Podařilo se nám v aukci získat láhev Ch. Lafite Rotrhschild z ročníku 1919. Byl to ročník dobrý, nikoli však výjimečně kvalitní a tak jsme byli zvědaví, v jaké bude víno kondici.

Láhev měla dobrou hladinu v úrovni TOP SHOULDER. Korek nijak neprotékal. Víno jsme otevřeli bez problémů a již při prvním napití bylo jasné, že to bude krásný zážitek. Vůně a chutě byly velice komplexní, s řadou terciárních tónů ve stylu ovocných marmelád a stále svěží kyselinkou. Délka vína byla ohromující. Ve sklenici se nádherně otvíralo a při druhém nalití, které následovalo asi 45 minut po prvním, bylo ještě komplexnější.

Zajímavé bylo i porovnání s ostatními víny v degustaci. Ch. Leoville Las Cases 1928 byl výrazně svěžejší, jistě vlivem legendárního ročníku s menším množstvím terciárních tónů, nicméně struktura a komplexnost nedosahovala úrovně Lafitu. Ch. Petrus 1952 byl úžasný, v degustaci byl otevřen trochu mimo plán a jeho projev byl zcela odlišný od Lafitu, nicméně krásný zážitek. A Lafite Rothschild 1986 je sice úžasné víno na svém vrcholu, bohužel však v této konkurenci nevyniklo a úžasná komplexnost ročníku 1919 ho zastínila.

fotogalerie

čtěte dál

© Rare Wine 2024 / all rights reserved
Design, koncepce, výroba: HMS design

Prohlašuji, že jsem starší 18-ti let a jsem si vědom, že tyto stránky obsahují informace o alkoholických nápojích.

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek.
Více informací v zásadách zpracování osobních údajů.