Burgundské Beaune 1er Cru 1937

Jaká odrůda vína byla v Beaune 1er Cru 1937 od Louis Latour?

Na degustaci Opravdu stará burgundská dne 1.3.2023 jsme ochutnali velice zajímavé víno Beaune 1er Cru 1937 od Louis Latour. Rok 1937 patřil mezi nejlepší ročníky první poloviny 20. století a tak jsme očekávali zajímavý zážitek. Etiketa nevypadala typicky burgundsky, ale to ještě nemuselo nic znamenat. Korek byl velmi starý, předpokládám, že mohl být z roku 1937. Mohl být i trochu mladší, ale rozhodně starší než 60 let. Láhev zcela odpovídala předválečné výrobě. Proč to tak podrobně rozepisuji? Protože víno uvnitř bylo sice rozhodně desítky let staré, ale určitě to nebyl 100% Pinot Noir z Burgundska. Víno bylo ve struktuře mnohem mohutnější než všechna ostatní vína v degustaci. Tím, že jsme pili obdobně stará burgundská ve stejné degustaci, byl rozdíl u tohoto vína mimořádně markantní. Barva vína byla tmavá a plná, ale byla obdobná jako u Pinotů z vynikajícího ročníku 1959. V chuti bylo víno stále poměrně svěží, ale dochuť rozhodně neodpovídala úrovni 1er Cru Beaune z vynikajícího ročníku. 

O co tedy šlo? Bylo to jednoznačně padělané víno, ale nedomnívám se, že by šlo o novodobý padělek. Důvodem je především stav korku, který byl rozhodně velmi starý. Druhým důvodem je, že jsem víno koupil na aukci spolu s dalšími prokazatelně pravými víny za poměrně nízkou cenu kolem 3 tis Kč, tedy práce s paděláním by se asi moc nevyplatila. 

Varianta 1

V láhvi byl Pinot s výrazným přídavkem Syrahu ze severní Rhony. Tato praxe byla sice v roce 1937 již jenoznačně zakázaná, ale na počátku 20. století se běžně používala k "vylepšení" tenkých burgundských vín. Podpůrným argumentem pro tuto teorii je i skutečnost, že AOC Beaune byla uzákoněna až v roce 1936 a je možné, že někteří vinaři možná v roce 1937 postupovali podle dřívější tolerované praxe.

Varianta 2

V láhvi byl Pinot s výrazným přídavkem nějakého alžírského vína. Tato vína se běžně používala k vylepšování francouzsých vín v Bordeaux a patrně i v Burgundsku.

Osobně se kloním spíše k Varintě 1 z důvodu chuti daného vína, které mi opravdu připomínalo starý kvalitní Syrah.

fotogalerie

čtěte dál

© Rare Wine 2024 / all rights reserved
Design, koncepce, výroba: HMS design

Prohlašuji, že jsem starší 18-ti let a jsem si vědom, že tyto stránky obsahují informace o alkoholických nápojích.

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek.
Více informací v zásadách zpracování osobních údajů.