Přes 20 let starý Sklepmistr
Jak mohlo toto víno přežít?
Na degustaci Začínáme se starými víny 9.5.2024 jsem pro zajímavost zařadili nultý vzorek, přes 20 let starého Sklepmistra. Víno bylo lahvováno v roce 2002, samozřejmě bez uvedení ročníku. Jako původ hroznů bylo deklarováno Rakousko. Uzavřeno bylo drceným korkem. Šlo o tradiční litrovou láhev.
Hned po nalití nás překvapila velice světlá barva, očekával bych již hodně hnědých odstínů. Víno nijak nevonělo, ani dobře ani špatně, očekával jsem již samé terciární tóny. No a největší překvapení nás čekalo po napití. Víno bylo sice velice krátké a obyčejné, ale neuvěřitelně svěží. Víno bylo deklarováno jako polosladké a cukr v něm býl stále znatelný. Jak je možné, že vydrželo v této kondici? Přesířením to určitě nebylo, jsem na to velice citlivý. Pravděpodobně za to částečně mohl zbytkový cukr, ale to jistě nebyl jediný důvod. Přivítám jakékoli názory na zodpovězené této záhady.
O "kvalitě" vína svědčí i to, že jsme ho ochutnali na počátku degustace a zbyla asi polovina láhve, kterou jsme po třech hodinách v pohodě dopili. Víno se nepohnulo ani o kousek, stále svěží. Nechápu.